7.6 C
Broby
2021-04-23
Krönika Mat och recept

Skotsk whisky har mycket regler och lagar

Burnsmeny
DRYCK. Skotsk whisky är, som vi redan sett, underkastad en mängd regler och lagar, de allra flesta i syfte att garantera kvalitet och transparens.

På whiskyflaskans etikett kan mycket matnyttigt utläsas. Först har vi naturligtvis whiskyns namn, som om det är en Single Malt i stort sett alltid bär destilleriets namn. Vilken typ av whisky det gäller ska framgå: single malt, blended malt, single grain, blended grain eller blended whisky. Den sista typen är den vanligaste, den första är den förnämsta. Blended malt kallades tidigare för vatted malt och på äldre flaskor står ofta den beteckningen, liksom pure malt. Ren maltwhisky således men en blandning från två eller flera destillerier, dvs. ej single malt. Som det framgår så finns det mycket regler och lagar kring skotsk whisky.

Ålder intressant

Whiskyns ålder är naturligtvis intressant. Det är den yngsta whiskyns ålder man anger. Saknas åldersbeteckning vet vi att den i alla fall är minst 3 år och sannolikt inte över 10, vanligen 5-7 år. Icke åldersangiven whisky kallas NAS (No Age Statement). För en Single Malt framgår alltid destilleriets namn. Destillerierna anger namn på distriktet, liksom volym och alkoholhalt i volymprocent. Ofta finns idag också uppgifter om vilken typ av fat den lagrats på och beskrivning av hur den doftar och smakar. Det ska framgå om whiskyn inte är kylfiltrerad eller färgad.

Traditionen Burns Night

Den 25 januari firar skottarna Burns Night. Stora delar av världen firar också till minne av skalden Robert Burns födelse. Då äter man en Burns Supper med haggis, neeps and tattis. Ma firar också genom att sjunga, hålla tal, prova whisky och lyssna till säckpipsmusik enligt en särskild ritual. I år blev det ingen sådan i Kristianstad, förra året var vi långt över 100 personer som firade tillsammans och vi hade också ett särskilt firande i Hanaskog.

Fransmännen dricker mest skotskt

Så här års brukar jag dra en del statistik vid whiskyprovningarna, här blir det mycket kortfattat. I vanlig ordning är det fransmännen som dricker i särklass mest skotsk whisky i världen, betydligt mer än 2:an Indien, tätt följd av 3:an USA. När det gäller Single Malt tar dock USA täten följt av Frankrike och Singapore. Av världens 30 mest sålda whiskies är 7 skotska (Johnnie Walker på 5:e plats) och 14 indiska, samtliga blended.

Trender inför nya året

Jag brukar också prata om trender inför det nya året. Alkoholfri sprit har kommit för att stanna, först kom den alkoholfria vita spriten (gin, vodka) men nu kommer också den färgade, såsom rom och whisky. Miljötänket slår också igenom med ekologisk whisky, genomtänkta förpackningar, lättare flaskor etc. Och så blir gammal whisky allt dyrare i rasande fart.

Text: Bengt Arne Larsson, Ädla dryckers vänner

Relaterade inlägg

Sprid lite glädje

admin

Sköljmedel – kemikaliebomb med hormonstörande mjukgörare

admin

Annas ananas

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer