8.9 C
Broby
2020-10-28
Läsvärt Lokalt

Från motvind till Medvind

Lillemor på Medvind
PERSONLIGT. Lillemor Svensson är en glad, positiv och kreativ kvinna. Trots det har inte livet alltid varit lätt för henne men hon lyckades mot alla odds. Hon har en drivkraft som har tagit henne dit hon är idag, med ett ordnat liv och ett arbete som arbetsledare på Medvind i Glimåkra.

Lillemor Svensson är tvåbarnsmor och mormor. Hon gillar djur och bor själv i lägenhet men har egna höns inackorderade hos sin bror som bor på landet. Livet har inte alltid varit lätt för henne, speciellt när ingen trodde på henne. Men hon lyckades mot alla odds.
Hon började att praktisera 2003 och arbetar sedan några år som arbetsledare på Ekonomiska föreningen Medvind i Glimåkra.

Motvind i livet
Då, för 17 år sedan gick Lillemor på socialbidrag, var sjukskriven och arbetslös. Arbetsförmedlingen frågade henne vad hon ville arbeta med och hon svarade att hon ville jobba med något fysiskt.
– Medvind var på den tiden relativt nystartat och min handläggare ordnade så att jag fick praktikplats här, berättar Lillemor.
Hennes mål var att få en fast anställning men hennes arbetsförmedlare menade att det var omöjligt i hennes situation.
– Envis som jag är så bestämde jag mig där och då att jag skulle kämpa för att få ett jobb, så enkelt var det, säger Lillemor.
Och här sitter hon idag – arbetsledare, skyddsombud samt sitter med i företagets styrelse.

Från praktik till fast anställning
Medvind är känt som ett socialt företag som verkligen lyfter sina medarbetare och ger dem möjlighet till att både arbeta med riktiga arbetsuppdrag och uppgifter, samtidigt som de får den sociala biten.
– Jag mådde ju inte alls bra när jag kom hit, jag blev ganska fort trött. Min hypofys fungerade inte så jag orkade inte så mycket på den tiden. Jag tränade upp min arbetsförmåga, och så fick jag medicin som gav positiv effekt på mig och gjorde att jag klarade vardagen bättre än tidigare. Den medicinen får jag ta resten av livet och det gör jag gärna, berättar Lillemor.

Arbetsledare
Praktikplatsen hade hon under två års tid. Lillemor fick vara behjälplig med att bland annat prismärka och packa kryddor.
– Tur i oturen så blev först en ur personalstyrkan sjukskriven så jag fick ta över de arbetsuppgifterna. Sedan blev ännu en person sjukskriven och plötsligt så fanns det en möjlighet för mig att få en fast anställning. Sen har jag succesivt börjat att bli mer och mer involverad i företaget och på så vis också börjat få mer ansvar, berättar Lillemor och fortsätter:
– Mitt uppdrag är att se till att alla har jobb, vara jobbfixare och jag hjälper även till med de olika arbetsmomenten som vi har här i huset.

Det bästa med jobbet
Den sociala gemenskapen är det bästa med jobbet anser Lillemor.
– Det är roligt att gå till arbetet och vi är som en jobbfamilj som pushar och stöttar varandra. Jag trivs jättebra här på min arbetsplats. Vi är inte här är för att vi är dumma i huvudet utan i kroppen. Alla behövs och kan bidra med någonting i arbetslivet, menar Lillemor.
– Oavsett hinder så kan man arbeta på något sätt och få den sociala biten med att komma ut bland arbetskamrater. Att ha dagliga rutiner är oerhört viktig oavsett vilket hinder man har. Det är rena rama dundermedicinen istället för att bara gå hemma.
– Ingenting är omöjligt, ge inte upp, kämpa. Jag har lyckats, då kan fler göra det, avslutar Lillemor intervjun.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Konst- och kulturrundan i Spjutaretorpsbygden

Ingela Lindström

Vinnare är vi allihopa

admin

Den stilfulla kvinnan bakom Fleurette

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer