15.8 C
Broby
2020-09-28
Lokalt Mat och recept

Svamptider – laga mat med svamp

Färsk svamp direkt från skogen
MAT. Nu har det äntligen börjat komma lite regnskurar till alla svampvänners glädje. Vare sig du plockar själv eller köper svampen kan du njuta av en uppsjö goda rätter. Här bjuder Husmanskostens Vänner på några recept.

Inlagd svamp
4 personer

Ingredienser:
600 g blandad svamp (kantareller, shiitake, champinjoner)
2 msk salt
Lag:
2 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
2 dl socker
2 tsk gula stötta senapsfrön
4 hela nejlikor
2 lagerblad

Gör så här:
Putsa och dela svampen i bitar och varva den i en kastrull med salt. Sjud 8-10 min i vätskan som bildas. Häll över i sil och låt vätskan rinna av. Koka upp ingredienserna till lagen, lägg i svampen och låt den sjuda i lagen på svag värme ca 30 min. Dra katrullen av plattan, låt svalna och häll på burk. Förslut burken och låt stå och mogna i smak ett par dagar.
Servera svampen som förrätt med mörkt bröd till eller som pickels till kötträtter eller fiskrätter.

Renskav med kantareller och lingon
4 portioner

Renskav, kantareller och lingon – tre bra produkter som numera finns i de flesta frysdiskar. Sedan behöver Du bara en gul lök, lite bacon och en skvätt grädde. Nykokt blomkål är gott att servera till och Du har en riktig
”vildmarksrätt”.

Ingredienser:
1 paket fryst renskav (240 g)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 paket bacon
200 g färska eller frysta kantareller
ca 2,5 dl grädde
smör
salt och peppar

Till servering:
osötade lingon

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Låt fräsa långsamt i smör utan att få för mycket färg. Klipp ner baconet i pannan och fräs vidare. Lägg sedan i svamp och renskav och låt alltsammans fräsa på medelhög värme tills det är brynt. Häll på grädden och låt koka ihop ett par minuter. Ta så pass mycket grädde att det ger en krämig sås. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och lägg på en näve tinade osötade lingon till servering!

Tips! Ett svalt ljust öl eller mineralvatten är bästa drycken till detta recept.

Råraka med bacon och svamp
4 personer

En rätt att glädja Dina gäster med. Bacon och lingon är klassiska tillbehör. Färsk svamp, gärna kantareller eller trattkantareller, är ett förträffligt komplement. Rårakorna ska vara nystekta, annars tappar de fraset. Låt gästerna vänta på maten, inte tvärt om!

Ingredienser:
8 stora potatis
1 tsk salt
smör till stekning

Tillbehör:
400-500 g färsk rensad svamp
1 tsk salt och lite nymald vitpeppar
1-2 msk smör till stekning
8-12 skivor bacon
rårörda lingon eller lingonsylt
1 medelstor finhackad rödlök

Gör så här:
Skala potatisarna. Putsa svampen och dela dem i jämnstora bitar. Fräs svampen några minuter på hög värme i brynt smör och vänd ner saltet och lite peppar. Stek baconet knaprigt på medelvärme. Håll bacon och svamp varmt. Riv potatisen grovt och blanda i salt.
Låt 1 msk smör bli gyllenbrunt i medelvarm panna. Lägg i ¼-del av potatisen i pannan och platta ut till en tunn raka. Stek ca 3 minuter på varje sida tills rårakorna är gyllenbruna och frasiga. Gör de andra rårakorna på samma sätt. Håll dem varma exempelvis på svag värme i ugnen med luckan på glänt.

Servera rakorna med svampen och baconet, löken och lingonen.

Tips! Ett svalt öl av pilsnertyp passar förträffligt till denna rätt!

Svampsallad
2 portioner

Detta är en förrätt där hela den färgsprakande hösten kommer in på bordet. Man kan blanda olika salladssorter och naturligtvis välja olika färger och konsistens, från milda till lite beska. Och gärna bladpersilja och rödbetsblad som bakgrund till svampen. Denna fräses med löken och får bli lite ljummen.Viste Du att Gustav Vasa odlade rödbetor enbart för den den färggranna och goda blastens skull?

Ingredienser:
ca 200 g blandade salladssorter, t.ex. rosé, frisée, isberg, vanlig sallad, rödbetsblast
1 knippe bladpersilja
1 gul lök
olja
ca 200 g svamp, blanda gärna Karl Johan och champinjoner
salt, peppar
några kvistar körvel
50 g hackade hasselnötter

Till vingrettsåsen:
1 msk rödvinsvinäger
3 msk nötolja
salt och peppar

Gör så här:
Skölj och skaka de olika salladsbladen samt persiljan och lägg dem i en skål. Skaka ihop vinägrettsåsen och blanda väl med salladsbladen och persiljan. Fördela på två tallrikar.
Skala och finhacka löken och fräs den genomskinlig i aningen olja eller i en teflonpanna. Putsa svampen, skiva den och vänd ned den i pannan. Salta, peppra, strö över körvel och lägg upp den varma, mycket lätt frästa svampen på tallrikarna.
Strö över hackade hasselnötter och servera genast med bröd till.

Tips! Det är även gott att blanda tunna, smörstekta zucchiniskivor i svampsalladen.

Relaterade inlägg

Fritidsbanken äntligen invigd och igång

info@espressoreklam.se

Han har ett väldigt roligt jobb: Att driva en ”resebyrå för folkbildning”

Ingela Lindström

Nytt magasin för ökat samarbete

info@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer