7.6 C
Broby
2021-04-23
Kommun Kultur

Kultur gör oss människor lyckligare

Helena
Vårens kulturprogram presenterades under julhelgerna och som vanligt finns det mycket för den kulturintresserade att hitta på. En drivande kraft bakom kulturprogrammet är Helena Zeberg, kulturansvarig på Östra Göinge kommun. Vi har bytt några ord med henne om kultur och dess plats i hennes och andras liv.

Kulturen sitter i ryggmärgen på Helena Zeberg skulle man nog kunna säga. Hon har varit intresserad av kultur sen hon var liten och hela hennes 40-åriga karriär är inom kulturbranschen.
– Ja, jag har arbetat med konst, kulturhistoria, kulturadministration och som kulturproducent och allt känns lika viktigt för mig. Jag kan inte vara utan det ena eller andra och får allt det som kulturansvarig i Östra Göinge, vilket är fantastiskt roligt, berättar hon.

Helena har arbetat på flera olika museer i Skåne, bland annat i Helsingborg och på Kulturen i Lund. Avverkat titlar som museipedagog, konstpedagog och kulturhistorisk pedagog innan hon gick upp på övergripande ansvarsnivå. Det har gett en god förståelse för verksamheterna och ett jättestort kontaktnät som Helena fortfarande har nytta av i Östra Göinge.

Arbete och fritid

Även privat har kulturen en stor plats i Helenas liv och hon har själv varit utövande konsthantverkare. Hon har arbetat med olika material, gjort skulpturer, arbetat med textil, vävning och även att hugga sten. Hon är intresserad av opera och scenkonst.

Senast var hon och såg Valkyria i Göteborg tillsammans med sin man. Film ligger henne också varmt om hjärtat och det händer att hon passar på att pausa på vägen hem till Laholm för att se någon film innan hon fortsätter hemresan.
– Det är fantastiskt att få ha sitt intresse som arbete, kommenterar Helena.
Att kulturen ligger i generna visar det faktum att två av de tre sönerna arbetar som folkmusiker respektive med konst/kultur på Skissernas museum.

Kulturen är viktigt för oss människor då den hjälper oss förstå vår samtid, menar Helena.
– Kulturen gör oss lyckligare, tror jag. Den får oss att se det vackra, det fula och oss själva och är meningsskapande.

Kulturarv viktigt för unga

Det är framförallt viktigt för unga att få ett kulturarv. Där måste vi arbeta för att minska de socioekonomiska klyftorna samt att göra kulturen tillgänglig för alla barn känns väsentligt. Förhoppningsvis kan det faktum att barnkonventionen nu blivit lag i Sverige öka på tillgängligheten. Östra Göinge ingår också i ett nätverk för kultur inom äldreomsorgen och där har man sett att det tillför våra äldre väldigt mycket, berättar Helena.

När Helena berättar så framgår hennes stora passion och engagemang tydligt och hon säger själv att hon fortfarande är full av idéer och vilja att göra mer för kulturutbudet i Östra Göinge. Hon vill gärna kunna utöka utbudet för barn, och äldre men också för de olika byarna och vill gärna få med både det stora och det lilla i kulturprogrammet. Hon passar också på att tipsa om några olika höjdpunkter i vårens kulturprogram.

Ett av dem är rockmusikalen Hedwig and the Angry Inch som tar upp ämnet diskriminering som är viktigt att belysa. Hon slår också ett slag för byggnadsvårdsföredragen som kommer att ges under våren och som fortsätter i höst. Detta och alla övriga programpunkter hittar ni mer om i kulturprogrammet som kan läsas på kommunens hemsida https://www.ostragoinge.se/uppleva/kultur/kulturprogram/.

– Vad tror du att du skulle syssla med om du inte hade detta arbete?
– Det skulle nog ändå vara något inom kultur… Berättelser kanske, det tycker jag är roligt, avrundar Helena.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Ylva Kronblad

Relaterade inlägg

Christer Bording fann sitt svarta guld i Göingebygden

admin

På kryssafton med Peter Zejlon

Ingela Lindström

Nya Hemtjänsten kommer till Östra Göinge

alltomgoinge.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer