7.6 C
Broby
2021-04-23
Kommun

Fler prao-platser sökes!

Fler prao-platser sökes
Prao är bryggan mellan skola och näringsliv där utmaningen ligger i att få fler företag att ta emot prao från grundskolan.
– Det finns ett kompetensbehov bland många företag, menar ordförande Camilla Larsson från Göinge Näringsliv. Så det finns mycket att vinna genom en större samsyn mellan skola, näringsliv och kommun. Ett steg mot en lösning togs när skolan och näringslivet bjöd in företagare med erfarenheter kring prao.

Alla var överens om att det krävdes ett gemensamt ansvar för att sätta ett större fokus på problem och lösningar.
– Många företag är duktiga och hjälper till att lösa problemen, förklarar SYV (studie- och yrkesvägledare) Kerstin Malm på Göingeskolan i Broby. Men vi behöver fler företag som tar chansen och möjligheten att lära känna en eventuell framtida medarbetare. En av de viktigaste delarna är att hitta handledare ute bland företagen. De har en nyckelroll, och vi vill verkligen bli bättre på att uppskatta deras arbete, förklarar Kerstin.

Nytt sammanhang

Tre veckors prao är obligatoriskt för alla elever.
– Många hamnar hos sina föräldrar, vilket kan vara helt fantastiskt, berättar Kerstin. Samtidigt så ser vi ju ett värde i att eleven har en möjlighet att byta miljö. Många mår bra av att hamna i ett helt nytt sammanhang, utanför den roll man har till vardags.

Philip Thuresson driver Göinge Naturtrim, och är van vid att handleda praktikanter och prao.
– Det är jätteviktigt ur ett socialt perspektiv, menar Philip. Praktiken måste inte enbart fokusera på yrkesrollen. Enkla saker som bemötande, tidshållning och social kompetens är minst lika viktiga.

Flera lösningar

Reglerna kring prao är strikta, vilket begränsar vad eleverna för göra. Men alla arbetsplatser har även andra uppgifter som ger eleven en inblick i arbetet.
– Ja vi har många maskiner till matlagning i vår vardag, men när det gäller praktikanter så finns det så mycket annat, berättar Sylvia Devnell från Malmbergs Gastro. Hur man serverar, håller tallrikar, förvarar råvaror och kundbemötande.

Många företag avböjer prao utifrån att de har svårt att handleda eleverna 1-2 veckor.
– Ja men här finns det lösningar, förklarar Kerstin. Flera företag kan gå ihop och dela på en praktikant. Då får eleven dessutom en bredare insyn och mer intryck.

Fördelar för företag

En praktikperiod skapar en relation mellan elever och företag.
– Jag vet flera praktikanter som fått extrajobb som ett resultat av en lyckad praktikperiod, berättar Sylvia. Företag kan lära upp nya medarbetare över tid, men också få möjlighet att lösa personalbrist i toppar.


Restriktioner hämmar företags vilja att ta emot prao. Något som kräver mer information och engagemang genom handledaren.
– Avstämningen är viktig. Där har vi en ovärderlig hjälp av våra handledare från praktikföretagen, avslutar Kerstin.

Vi i skolan hoppas på att du registrerar ditt företag
& erbjuder praoplats…

Detta görs lättast på Samverka.nu, kommunens nya digitala arbetsverktyg för att administrera PRAO (praktisk arbetslivsorientering).

Vi vill gärna att företag registrerar sig på www.samverka.nu , det är bara att gå in på sidan och följa instruktionerna, behöver du hjälp ställer vi givetvis upp. När Företaget är registrerat, då finns ett underlag som vi studie- och yrkesvägledare kan börja arbeta med och ni blir kontaktade av oss inför kommande prao.


På Samverka.nu kan företag inte bara anmäla sig som praoplats utan också för att besöka skolorna eller kanske kan företaget tänka sig ta emot studiebesök.

Registreringen kan göras samtidigt eller vid ett senare tillfälle, det finns olika möjligheter för ett gott samarbete
Vi har mött många företagare som håller med om att prao behövs och med hjälp av Samverka.nu skapas en ny möjlighet i vårt vidare samarbete mellan skola – företag.

Framtiden skapar vi tillsammans, säger Anette Westerholm som är huvudadministratör för Samverka.nu i våra kommunala grundskolor!

Syftet är att underlätta pappersarbete för samtliga berörda och bredda elevers kännedom om företag och yrken i närområdet. Därmed gör vi också vår miljö en tjänst.

Text & bild: johnny@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Ungdomsgården i Sibbhult får välbehövlig uppfräschning

admin

Nya Hemtjänsten kommer till Östra Göinge

alltomgoinge.se

Förbättrad utelek på Nyckelpigan i Lönsboda

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer