8.9 C
Broby
2020-10-28
Lokalt Näringsliv

Breanäs lever upp igen!

Breanäs lever upp igen
Det har gått några år sen Breanäs konferenshotell hade sin egentliga verksamhet. Från ett fungerande och eftertraktat hotell, via en konkurs, flyktingförläggning och igenbommade fastigheter till nytt engagemang med inspirerande planer. Ina och Lasse Pedersen är nya ägare och lever just nu sin dröm.

Båda kommer närmast från Halland med boende i Vallberga utanför Laholm. Tills nyligen var båda involverade i driften av Wapnö slott.
– Ett fantastiskt jobb men samtidigt väldigt många timmar utöver normal arbetstid, som tillfaller någon annan, berättar Lasse. Tänkt om vi kunde lägga både tid och energi på något eget. Vi har letat efter detta något ett tag och nu har vi hittat det här i Breanäs.
Båda är överens om att detta är i särklass det roligaste de gett sig in på.

Minsta möjliga miljöpåverkan

Första kontakten med Breanäs konferenshotell var mycket positiv. Med tanke på de sista brokiga åren, så var förväntningarna lågt ställda.
– Vår grundfilosofi är att jobba utifrån minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan, förklarar Ina. Så när vi upptäckte att tidigare ägare grävt ner flera kilometer slang till jordvärme, så var det en positiv överraskning. Både vad gäller miljö och drift. Detsamma gäller då ett ekologiskt avloppssystem med stor kapacitet och en anläggning förberett för solceller. Tillsammans så innebär detta att vi blir självförsörjande med ett eget kretslopp kring el, värme och avlopp.

Fler och fler rum klara

Breanäs Konferenshotell är en stor anläggning som ska bli större. Anläggningen är byggd för både små och stora grupper. Men planerna är att göra plats för ännu fler.
– Rummen är renoverade så nu jobbar vi med att möblera dem i takt med efterfrågan, berättar Ina.

Hotellet ligger utmed Skåneleden med övernattningsbehov. Så det finns planer på att tillgodose behovet.
– Vi vill också samarbeta med närliggande turistanläggningar, menar Lasse. Tror det finns mycket som vi kan hjälpa varandra med för att tillsammans bli än mer attraktiva som besöksmål.

Prova på glamping

Ett område som paret vill satsa på är glamping. På sluttningen ner mot Immelns strand så planeras nu en kombination av glamour och camping. Färdiga tältboenden, inredda för övernattning och tillgång till el.
– Vi har en del kvar med tillstånd som vi måste komma förbi, förklarar Lasse, men vår förhoppning är att kunna erbjuda några boenden redan till sommaren.

Tack för hjälp

Ina och Lasse var inte förberedda på alla de tillstånd och krav som krävdes för att kunna bedriva verksamheten.
– Byggnadslov, alkoholtillstånd, miljö, vatten, brand etc. Allt kräver sin administration med utdrag från olika myndigheter.

Ina och Lasse
Ina och Lasse kommer närmast från Halland med boende i Vallberga utanför Laholm.

Detta har varit en djungel att hålla reda på eftersom det ena kräver något från något annat. Men vi har fått ovärderlig hjälp från Östra Göinge kommun i allmänhet och från Näringslivschefen Fredrik Persson i synnerhet, som har tipsat och väglett oss i denna process. Vi är så tacksamma för detta. Men också för all hjälp vi fått från olika företag i kommunen.

Lokalt betyder allt

Allt i denna satsning handlar om att ingå i ett lokalt kretslopp.
– Det är helt avgörande för oss och för verksamheten att utgå från lokala leverantörer. Det gäller både produkter och hantverk. Både ur ett miljöperspektiv med minsta möjliga miljöpåverkan, men också för att vi vill ingå i ett lokalt nätverk med alla de fördelar detta innebär. Vi håller just nu på att flytta hit från Vallberga. Det blir ett nytt liv med nya utmaningar.

Allt kretsar runt naturen

Varken Ina eller Lasse hade inledningsvis någon tanke på naturen utöver att anläggningen låg naturskönt vid en sjö.
– Det har växt fram hos oss nu. Vi har ju ställt frågan vad Skånes gröna hjärta innebär och förstår ju att det finns en geografisk och geologisk koppling. Bor man i Öresundsregionen så är detta den närmaste urskogen för flera miljoner människor. För vår del så finns det därmed oändligt med möjligheter. Vi kan inte konkurrera med stora moderna konferenscenter. Men vi kan erbjuda en naturlig närhet som ger våra besökare något helt annat.

Julen nalkas

Just nu förbereder paret för julbord och Afternoon tea. Aktiviteter i lagom utsträckning med tanke på att det återstår en del att göra innan verksamheten är i full gång.
– Det märks att intresset växer, säger Ina. Vi får nu förfrågningar om både konferenser och aktiviteter, vilket känns jätteroligt. Vi vill ju komma igång så fort som möjligt och sen utveckla allt i takt med intresset.

Just nu blir det mycket med julborden och med vår special för afternoon tea, som är en buffé av kakor och bakverk. Vårt julbord ska passa lika bra för alla. Utöver det klassiska julbordet, erbjuder vi vegetariska alternativ, avslutar Ina och hälsar alla nyfikna välkomna till Breanäs.

Text och bild:
johnny@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Hästveda marknad

Ingela Lindström

Nya Hemtjänsten kommer till Östra Göinge

alltomgoinge.se

Ett samarbete med bara vinnare

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer