6.1 C
Broby
2021-01-21
Kommun Lokalt

Nya Hemtjänsten kommer till Östra Göinge

Nya hemtjänstens personalgrupp
Efter tio år i Kristianstads kommun har Nya Hemtjänsten nu startat verksamhet med hemtjänst i Östra Göinge kommun. Det är en enskild enhet med egen personal som verkar enbart i Östra Göinge.

Det som är speciellt med Nya Hemtjänsten är framförallt personalen.
– Som kund kan du förvänta dig att alltid mötas av ett leende, förklarar VD Thor-Leif Grändefors och fortsätter:
– Vi tänker annorlunda. Framförallt är det våra kunder vi tänker på. Vi försöker alltid att ta vara på våra kunders önskemål. En sak vi är stolta över, är att vi får mycket beröm för att det ofta är samma ansikten som besöker våra kunder. Den vanligaste kommentaren vi får är att ”personalen är alltid så glada när de kommer”.

Bättre till samma pris

Thor-Leif har arbetat många år inom kommunal hemtjänst tidigare och var inte själv nöjd med hur den utfördes. Han ville se nöjdare och gladare kunder och själv känna att han hade gjort skillnad när han gick hem för dagen. Det är grunden till att han startade Nya Hemtjänsten för tio år sedan i Kristianstad.
– Att ha korta beslutsvägar och att kunderna ska veta vem som är enhetschef och VD är viktigt för oss. Vi i ledningen har alla erfarenhet själva från golvet och tanken med företaget är att vi ska vara bättre än kommunens hemtjänst. Vi försöker se till varje persons unika behov och det är kundernas önskemål som gäller.

Det tog bara ett år innan vi blev framröstade som ett bättre alternativ än kommunens hemtjänst i Kristianstad. Vi har legat i topp sedan dess, säger Thor-Leif.
– Bättre omvårdnad till samma pris, det funkar faktiskt, säger Janne Jansson som är enhetschef i Kristianstad.

Tänker annorlunda

– Kännetecknande för oss är att vi försöker hitta nya lösningar. En del av våra kunder har varit lite missnöjda med maten de köpt av kommunen. Vi kontaktade lokala restauranger och genom unika samarbeten kan vi erbjuda våra kunder att köpa dagens lunch, gratis hemkörd av oss.
– Här i Östra Göinge kan vi erbjuda våra kunder dagens lunch från Broby Gästis. En välrenommerad restaurang med goda och rikliga portioner.

Vi tar inget betalt för att vi levererar maten hem till kunden. Detta är en ren service vi erbjuder våra omvårdnadskunder, alltså de som har valt oss som utförare av sin hemtjänst.
– Vi tänker att valfrihet är viktigt helt enkelt. Och vi har fått nöjdare kunder och anhöriga eftersom maten blir uppäten när den är god, säger Thor- Leif.

Erbjuder aktiviteter och tisdagsträffar

Personalen på Nya Hemtjänsten vet att många är ensamma och att det är svårt att ge sig ut på egen hand för att träffa människor.
– Här i Knislinge har vi tagit initiativet att starta upp tisdagsträffar. Varje tisdag har vi öppet hus där vi träffas och samtalar. Alltid med någon fika eller något gott att äta.

Vår personal är väldigt engagerad och hjälper till att interagera och aktivera dem som kommer till träffarna, berättar Helene Jönsson som är enhetschef i Östra Göinge.
– Vi kommer också att ha julbord i december och letar just nu efter någon som kan spela dragspel på festen, tillägger Helene.
– Vi brukar ha olika aktiviteter som midsommarfirande, julfirande, trubadur, dragspelsmusik, kräftskiva och mycket annat.

En mycket rolig och intressant aktivitet vi hade var en ”hattfest” som vi hade i Åhus. Vi uppmanade våra kunder att komma i en hatt och att det skulle finnas en liten historia bakom den. Det var intressant att höra alla historier och olika livsöden som hattarna var fyllda av, aktiviteten var väldigt uppskattad!
Alla våra aktiviteter är för övrigt alltid gratis och man får ta med sig en anhörig eller vän om man vill.

Frågor och svar

Hur gör man då om man vill byta utförare?
– Att byta utförare är enkelt. Man kontaktar sin biståndshandläggare och säger att man önskar Nya Hemtjänsten som ny utförare. Själva bytet tar en vecka och det kostar inget. Man kan byta utförare så ofta man vill.

Är det dyrare med en privat utförare?
– Nej, det är samma pris som kommunens hemtjänst. Det är fortfarande kommunen som skickar räkningen. Man har fortfarande kvar sin sjuksköterska om man har hemsjukvård.

En del kanske är rädda för att byta utförare och tror att personal som besöker dem idag blir arga om de byter utförare av hemtjänst?
– All personal är så pass professionell att de förstår att man vill prova en ny utförare vilket också är ens rättighet. Det är inte mer annorlunda än att välja mellan två olika butiker när man handlar.
Man behöver inte uppge varför man byter utförare.
– Vi har under årens lopp fått höra av våra kunder att de inte vågade byta utförare. De trodde att de skulle få höra en massa missnöje från den nuvarande personalen.Med facit i hand ångrar de att de inte bytte till oss tidigare. Våra nöjdaste kunder är de som har gjort ett byte, nyvalskunderna är nöjda, men omvalskunderna är nöjdast, förklarar Thor-Leif.

Gör kommunen något som inte ni gör?
– Vi gör samma arbetsuppgifter som kommunens personal. Vi har larm, omvårdnad, service, hemsjukvård, avlösning och ledsagning. Det är själva utförandet av tjänsterna som är annorlunda.

Har ni bara kunder som har hemtjänst?
– Nej, vi erbjuder även RUT-tjänster till dem som inte vill ha hemtjänst.

Hur gör man om man vill veta mer om er?
– Vill man veta mer om Nya Hemtjänsten går det bra att besöka kontoret som finns på Lejongatan 10 i Knislinge. Vi har flyttat in i den gamla skofabriken. Vi har öppet hus varje tisdag där våra kunder alltid är välkomna kl 14:00 på fika och samkväm.

Är man inte kund hos oss är man ändå välkommen en, två gånger ifall man vill kolla vilka vi är eller ta reda på lite mer om oss. Har man frågor går det bra att kontakta oss på telefon eller besöka vår hemsida.

Telefonnummer till personalgruppen: 044 24 05 00
Telefonnummer till ledningen: 044 24 05 01
Hemsida: www.nyahemtjansten.se

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Food & Fun fair

Ingela Lindström

Amanda från Osby

Ingela Lindström

Alltid en baksida

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer