7.6 C
Broby
2021-04-23
Lokalt Sport

Lizette satsade på sin dröm – Blev proffs i e-sport

Lizette WESG 2017
En tjej som är proffs i e-sport, förekommer det? Jodå, det är vanligare än man tror även om tjejernas del av spelvärlden fortfarande är väsentligt mindre än killarnas. Lizette Scheich är en 26-årig tjej från Hanaskog som slog sig fram i en lite otippad bransch.
Hon gjorde det så bra att hon blev proffs och 2015 var hon tredje bästa kvinnliga e-sportaren i Sverige. Idag satsar hon på en annan karriär men fortsätter supporta andra tjejer och killar som är intresserade av spelvärlden.

Lizette beskriver en uppväxt i en spelintresserad familj, där man gärna umgicks runt konsolspel. 2004 hade hennes storebror ett LAN hemma och hon fick prova på att spela spelet CS 1.5.
– Jag blev fast i det väldigt snabbt och började spela själv online. Spelade med bästa kompisen för att det var kul, berättar Lizette.

Hobbyn var egentligen fotboll men då hon var i 13-14-årsåldern skadade hon båda knäna och började komma mer in i datorspelandet.
– Jag blev bättre och bättre. Man spelar olika roller i de här spelen och jag var en duktig ”lurker” – en som smög och var lurig. Men när CS GO så småningom kom så slutade jag spela. Jag tyckte inte det spelet var roligt.

Karriären inleddes

Det blev ett uppehåll på ett år men sen hittade Lizette spelandet igen. Hennes karriär drog igång 2013 då hon började streama spelet Twitch så att andra kunde följa när och hur hon spelade. Hon stack ut eftersom det var unikt att streama som tjej då.

Vid ett sådant tillfälle fick Lizette frågan av en tjej om hon ville spela i tjejens lag. Hon provspelade och togs in i laget och fortsatte utvecklas som spelare. 2014 deltog Lizette och laget i Copenhagen games 2014, ett LAN med ca 20 tjejlag. De vann inte men Lizette fick blodad tand. Hon bytte lag ett par gånger tills hon och två norskor fann varandra och bildade ett lag i CS Go, som hon numera tyckte var kul.

Lizette blev gameleader för laget, den svåraste uppgiften eftersom det handlar om att hålla ordning på strategi och taktik och att coacha övriga spelare.
– Jo, man måste vara smart och klara mycket på en gång eftersom man sitter och tänker för fem personer, säger Lizette.

Proffs i e-sport

Lizette blev professionell spelare i 4-5 år i laget som samlades av LGB e-sport. Tjejerna spelade och reste på heltid för en bra lön. Laget sponsrades av Intel, som de samtidigt promotade.
– Jag har fått resa väldigt mycket och träffat massor med folk och knutit kontakter.

Samtidigt tränade Lizette också med team Sverige – det tjejlag som var ledande i världen och hade de två bästa tjejspelarna i Sverige.
– Ja, det kunde bli spelträning hela dagar, skrattar hon. Jag tränade med dem i 6-7 månader och lärde mig massor. Så blev jag också rankad som tredje bäst i Sverige 2015. Det gäller att hela tiden träna om man ska bli bäst.

Under 2017 spelade Lizette både för team Sverige och team LGB. Proffslivet var en hektisk period i hennes liv och hon beskriver att det var roligt men ett tufft tempo där det kunde bli 80-100 speltimmar på en tvåveckorsperiod. Ovanpå allt läste hon in en undersköterskeutbildning på Komvux samtidigt som hon reste som mest 2016…

Lizettes tips…
… till dig som gillar att spela

  • Rör på dig
  • Ät ordentligt (hälsosam och ordentlig mat)
  • Drick mycket vatten
  • Skaffa en hobby bredvid
  • Läxor först!
Lizette i Köpenhamn

Ny karriär på gång

I september 2018 var Lizette mätt på proffslivet och bestämde sig för att sluta.
– Jag hade aldrig kvällar för mig själv och vill dessutom utbilda mig inom dator och teknik medan jag fortfarande är ung.

Idag studerar Lizette alltså till IT- och drifttekniker vid högskolan i Kristianstad. Uppenbarligen gillar hon att fortfarande ha många bollar i luften då hon både jobbar extra som undersköterska, sitter i styrelsen på Dayhack där hon också ordnat ett ”girlcorner” för att få tjejer att spela tillsammans. Dessutom föreläser hon på skolor om proffslivet och är ambassadör för Skånes Gröna Hjärta.
– Jag vill gärna vara en god förebild för unga tjejer och killar som är passionerade för något. Jag försöker peppa och sprida budskapet att även om du kommer från en liten by och är tjej i en mansdominerad bransch så kan du uppnå vad du vill.

Att stå på sig är viktigt och att verkligen gå in för det man vill, säger Lizette som själv fått mycket skinn på näsan.
– Mina föräldrar förstod inte riktigt vad jag ville med spelandet. Det var först när mina bröder verkligen förklarade för dem att jag var riktigt bra på det jag gjorde som de började stötta min dröm.

Spelandet är dock viktig att sköta på rätt sätt menar hon och det är bland annat detta hon föreläser om. Det gäller att ta hand om sig på rätt sätt om man vill komma någon vart.
– Det är viktigt med stöd och kan jag hjälpa någon att våga satsa på sin dröm så gör jag det gärna, så länge det är på ett sunt sätt, avslutar Lizette.

Text och framsidesbild: jessica@espressomedia.se
Övriga bilder: HLTV.org

Relaterade inlägg

Kärleksört

Ingela Lindström

Ett riktigt styrkebesked

admin

Snart är det Halloween!

Hanna Lindell

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer