10.8 C
Broby
2020-05-25
Läsvärt

För 50 år sedan Varuhuspremiär i Knislinge vållade ”invasion”.

För 50 år sedan Varuhuspremiär i Knislinge vållade ”invasion”.

Den 2 oktober 1969 öppnades två nya varuhallar i samhället. Det blev en dagslång invasion när Knislinge centrum på Mickelstorg invigdes på torsdagen.

Redan en timme före tioslaget, då Favörhallen och Konsumhallen skulle öppnas, började kunder samlas kring torget. Sedan Karlshamns ABF-orkester tågat uppför Brogatan och hjälpt till att blåsa upp feststämningen vid torget invigningstalade kommunordföranden Edvard Holmqvist. Efter att herr Holmqvist förklarat Mickels torg och de båda varuhallarna invigda, blåste tre trumpetare en festfanfar.

Och så kom då det efterlängtade ögonblick, då Konsum och Favör slog upp sina entrédörrar. Människor i hundratal vällde in för att se, välja, smaka och köpa. Unga flickor bjöd på småbröd och chokladpraliner. Presentkort, kaffeburkar, karamellpåsar, presentförpackningar och nejlikor i tusental delades ut. Premiärdagen orsakade en oanad stor invasion och kunderna kom inte bara från Knislinge med omnejd, utan även från mer avlägsna orter.

Från starten ägde Hjalmar Nilsson Favörhallen och butikschef på Konsum var Carl-Ivar ”Ola” Olsson. Senare profilerades Favörhallen till Vivobutik och hette då Mickelshallen. Efter flera ägarbyten stängdes Mickelshallen i oktober 2007 och byggnaden revs 2008. Där Mickelshallen hade stått, byggde Coop en ny och större varuhall som stod färdig 2010. Den gamla Konsumhallen revs 2011. Butikschef för Coop är idag är Stefan Karlsson.

Text: Antero Ijäs Nilsson
Foto: Herve Hilleskog

Relaterade inlägg

Laddat för amerikadag hos Swansons

Ingela Lindström

Starka kvinnor inspirerade Waxiu till jämställt mode

Ingela Lindström

Nilla brinner för jämställd fotboll

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer