17 C
Broby
2020-05-31
Nyheter i regionen

Trivselträff hos PRO i Broby

Trivselträff hos PRO i Broby

Broby PRO har haft trivselträff med musik och föredrag. Ordföranden hälsade välkommen och särskilt välkommen till Gert Persson och Jörgen Eriksson och Lena Svensson
 
Lena informerade
Äldrepedagogen i kommunen, Lena Svensson, slog ett slag för den kommande seniormässan som ska äga rum i Knislinge Folkets park, där Broby Pro deltar. Lena berättade också att efter jul blir det Ipad-kurs och hälsosatsningar om balans, rörlighet och styrka. Hon hänvisade till kommunens information i ”Allt om Göinge” där man kan se vad som sker framöver.
I övrigt är det mycket som händer under hösten. Pro Skåne kommer att hålla en manifestation för höjd pension i Malmö med en promenad från Stortorget till Gustav Adolfs Torg. Där blir det tal och underhållning.  
 
Musikunderhållning
och föredrag
Vår egen vissångare och dragspelare Jörgen Eriksson, tog över och spelade och sjöng härliga gamla kända visor innan Gert Persson fortsatte eftermiddagen med att berätta om gamla original från trakten. Han och Sven Jensen har tagit fram berättelser som de döpt ”De kallades original – en humoristisk och kärleksfull berättelse”. En av dem var Borringen, som inte hade det så lätt i livet. Han såldes på auktion som barn och fick slita ont hos sina ägare. När han inte dög till längre för jobb hamnade han på fattighuset. Där fanns en sträng föreståndarinna som kallades ”Myrapyttes Sissa”. Hon låste in honom i hönsahuset när han inte följde regelboken. Det värsta straffet var dock när hon tog snuset ifrån honom.

Föds som original
Borringen blev ofta förtjust i människor han mötte som behandlade honom väl. Så han tog till sej och använde deras efternamn. Han bytte namn allt eftersom han tyckte det behövdes och beroende på vilken han pratade med för tillfället. Han gick också omkring med en lite cigarrlåda med nålar och knappar som han egentligen tänkte sälja. Men det blev inte mycket av med det för då fick han ju skaffa nytt. Han gick också i kyrkan varje söndag och förgyllde psalmsången.
Någon har sagt vid ett tillfälle ”Förr hade vi många original men numera föds vi som original men vi dör som kopior”.
Nästa trivselträff är den 9/10 och då medverkar Sune Håkansson, Kristianstads buss, som informerar och visar bilder samt Lena Gustavsson med musik och sång. 
 
Foto: Göran Stenberg.

Relaterade inlägg

Gabriel har siktet inställt på Skånelaget

Ingela Lindström

Svenska ord i toner

Ingela Lindström

Immelntrampet rullade på trots åskvarning

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer