-3.4 C
Broby
2020-02-28
Lokalt Nyheter i regionen

Nyfikenhet lockade Emma till mediavärlden

Kultur- och mediasektorn har länge varit populär bland ungdomar som ska välja framtidsbana. Vid sidan om nymodiga yrkestitlar som influencer och bloggare finns journalist bland de mer ”inarbetade” yrkena inom sektorn. För Emma Wiik var yrkesvalet tidigt inställt på media. Redan i fjärde klass pratade hon om det och gymnasievalet blev också just mediaprogrammet på Haganässkolan i Älmhult.
– Jag har alltid varit nyfiken och velat ta reda på saker och är intresserad av allt som händer både i närheten och i världen, berättar Emma när ”Allt om” besöker henne i hemmet en ledig eftermiddag efter att hon jobbat morgonpass då väckarklockan ringer 03:20.

Det var när Emma Wiik var ute och praktiserade på Smålänningen i gymnasiet som hon verkligen förstod att yrket skulle fungera för henne.
– Ja, jag hade ett starkt intresse som så många andra men man måste ha talang för arbetet också. Praktiken på Smålänningen var lärorik, det var roligt och det visade sig att jag var bra på det, berättar hon.
Efter gymnasiet erbjöds hon sommarjobb på lokalredaktionen i Älmhult:
– Det var den perfekta läroplatsen med en duktig redaktion som var ständigt på hugget. Jag fick lära mig massor eftersom vi journalister gjorde allt själva från grunden; planering, skriva, foto, redigering. Kollegorna var fantastiska och delade frikostigt med sig av sina kunskaper, minns Emma.

Passade för yrket
Efter uppmuntran från kollegorna att söka in till journalistutbildningen så bestämde hon sig. Ansökningstiden till högskolan hade då gått ut men på dagen den dag hon bestämde sig gick det fortfarande att ansöka till en tvåårig journalistutbildning på Ädelfors folkhögskola. Tiden delade hon därefter mellan internat i veckorna och helgerna hos nyblivne pojkvännen Danny.
– Inriktningen på utbildningen var väldigt praktisk och jag fick mycket värdefulla praktikerfarenheter, dels på Norra Skåne och dels på Metro i Malmö, berättar Emma.
Första riktiga anställningen efter utbildningen blev som lokalredaktör för Markaryd, Älmhult och Ljungby på Smålänningen.
– Där har man en press att fylla sina sidor och arbetet var hektiskt men också fantastiskt roligt, berättar Emma.
Det var viktigt att knyta kontakter och se möjligheter i allt för att få ihop reportage till tidningen då det är stor skillnad på nyhetsflödet mellan landsort och större städer.
Emma hoppade därefter på ett vikariat i Alvesta på Smålandsposten året efter (2010).
– Det kändes som ett naturligt steg att prova på en tidning som hade större resurser.
Via Alvesta blev det sen ett vikariat på Kristianstadbladets Brobyredaktion som sedan blev en fast tjänst. Att plötsligt rapportera nyheter från hemmaplan var något nytt.
– Det var både för- och nackdelar med det. Dels fick jag reda på saker på ett naturligare sätt eftersom folk kände igen mig och kunde komma fram och prata när jag var privatperson. Samtidigt är det också den biten man får vänja sig vid, att folk vet vem man är, säger Emma och tillägger med ett leende att hon mest tycker det är roligt.

Utmaningar som journalist
Vi går över till att diskutera journalistiken och hur den förändrats över tid. Som journalist måste man ständigt anpassa sig till den ökande snabbheten i mediabruset. Den digitala världen har tillkommit och utökat arbetsuppgifter även tidspressen att ständigt publicera. Det är viktigt att vara först ut med nyheter och pressen ökar ständigt. Att då samtidigt befinna sig i en värld där resurserna minskar och tvingas göra allt mer med allt färre personer blir lätt för mycket. Detta var precis vad som hände Emma. Redan 2013 slutade hon med fritidsintresset fotboll eftersom hon kände att det blev alldeles för mycket sidan om arbetet. Att dessutom vara en person med hög arbetsmoral och -kapacitet är svårt i en tid när det egentligen inte finns några begränsningar för hur mycket man kan engagera sig.
– Det finns ju nyheter överallt idag, säger Emma. Man måste lära sig att veta när det är gott nog och det har jag fått göra den hårda vägen…

Utmattning och sjukskrivning
Att ”gå in i väggen” är ett flitigt använt uttryck för den egentliga diagnosen utmattning. Detta var vad Emma drabbades av 2017 och hon märkte det till exempel genom att hela tiden vara uppe i varv utan att kunna koppla av, sömnen fungerade inte och hon kunde inte längre hålla en röd tråd i saker och ting. Hon drabbades svårt av glömska och var tvungen att skriva upp precis allt.
– Jag är helt öppen om detta och jag tycker det är viktigt att vara det, berättar hon. För mig har det varit en process att lära mig när jag ska sätta en gräns för när det är bra nog. Jag fick väldigt bra hjälp av företagshälsan och jag har idag lärt mig känna igen varningssignalerna för när jag gör för mycket.
Efter ett halvårs sjukskrivning kände Emma att hon ville byta miljö när hon skulle börja arbeta igen. Hon sökte ett vikariat som nyhetssändare på Sveriges Radio P4 Kristianstad. En ganska oprövad miljö för henne. Men det har blivit en fullträff.
– Jag är nykär i radions värld måste jag erkänna. Jag åker till arbetet med ett leende på läpparna, säger hon med ett skratt.
Den dynamiska nyhetsredaktionen på radion är förklaringen till kärleken menar Emma. Här befinner hon sig inne i ett flöde av nyheter från i huvudsak 13 skånska kommuner men även från övriga Skåne, Sverige och världen. Dessutom täcker de in sport- och kulturnyheter.
– Ja det var ju detta som lockade mig med journalistiken från början. Samspelet med kollegorna är fantastiskt och vi hjälps åt och diskuterar mycket. Det är så roligt och även om det är stressigt så fungerar det bra eftersom vi är många som jobbar tillsammans.
Numera känner Emma att hon hittat en balans i arbetet så att hon även kan fungera bra i privatlivet. Hon och Danny har blivit småbarnsföräldrar till två flickor. Dessutom gifte sig paret i somras, därav namnbytet till Wiik.

Utvecklingsmöjligheterna flera
Kärleken till radion är ömsesidig. Vikariatet har lett till fast anställning och Emma konstaterar ödmjukt att hon alltid haft tur med duktiga och rutinerade kollegor som frikostigt delat med sig av tips och stöd.
Emma passar också på att avliva myten om att hon bara jobbar de minuter hon finns i sändningarna.
– Det ligger oerhört mycket arbete bakom sändningarna som ska vara timade på sekunden. Det är en utmaning att få ihop det exakt och jag måste säga att det är en ynnest att få arbeta med att välja ut nyheter från det stora inflödet.
Radiovärlden har öppnat upp nya möjligheter att utvecklas för Emma.
– Jag är fortfarande ny på jobbet och har mycket kvar att lära. Jag ser många utvecklingsmöjligheter inom Sveriges Radio – att få prova på olika roller så som programledare och producent och även jobba mer med riksproduktion dvs. nyheter och program som går ut över hela landet. I övrigt så skulle jag jättegärna vilja skriva en bok om mina erfarenheter från utmattning och/eller föräldraskap men tiden har inte riktigt funnits. Än!

Text: jessica@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Svenska ord i toner

Ingela Lindström

Lek och stoj i Icagaraget

Ingela Lindström

Sahar i Thailand

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer