6.1 C
Broby
2021-01-21
Sport

Fotbollstalangen Gabriel har chans på proffsspel

Gabriel Granqvist

Gabriel Granqvist har spelat fotboll så länge han kan minnas. Han är 17 år, bor i Sibbhult och spelar för närvarande i IFK Osby på mittbacksposition. I somras var han uttagen till träningsläger via ISM-akademin i Italien, där man kan få chansen att bli utvald för proffsspel i någon italiensk klubb.

Det var under försommaren som Gabriel överraskande fick frågan om att åka ner till Italien .
– Jag blev tillfrågad av min förra tränare Patrik Bladh om jag ville åka ner och prova på ett träningsläger där man kan få chans att bli upptäckt för proffsspel. Patrik hade då haft kontakt med en ISM-scout från Sverige som heter Lasse Åström som kunde ge oss chansen att få åka ner till Italien. Jag fick frågan bara några veckor innan jag skulle åka.
Lasse Åström är akademichef för den svenska ISM-verksamheten och har tidigare sett talanger utvecklas och få chansen i proffsligorna.
– Jag fick reda på tidigare att det skulle finnas scouter från olika italenska lag som skulle vara och kolla på våra träningar, men jag visste inte från vilka lag, säger Gabriel.
Beskedet att vara utvald var oväntat för Gabriel.
– Först var det som en chock. Jag trodde aldrig att jag skulle få en sådan möjlighet. Men när det hade gått några dagar efter och chocken hade lagt sig så var det bara till att ladda batterierna.

Dagar fyllda med fotboll
Den 17 juni åkte Gabriel ner till Italien och träningslägret tillsammans med sin kompis Oscar Berg från Osby. Oscars pappa Stefan Berg var med på resan. De stannade till den 22 juni och dagarna var fyllda med fotboll.
– Dagarna började med en frukost, sedan var det träning, sedan lunch, sedan träning igen och till sist middag, berättar Gabriel och fortsätter:
– Jämfört med Sverige var det väldigt stor skillnad på vädret. Man blev trött väldigt snabbt vilket man fick anpassa sig efter. Skillnader inom träningen var främst att man märkte att de fokuserade lite mer på teknik än vad vi gör i Sverige. Eftersom vi hade en internmatch och en träning per dag så tyckte tränarna att man skulle satsa mer på matchen. Det gjorde att träningarna ibland var i ett lugnt tempo.

Väntar på besked
Efter träningslägret väntar nu Gabriel på ett besked från ISM om han har blivit utvald till fortsatt spel i Italien.
– Enligt akademin så skulle man få svar oavsett om man hade kommit in eller inte. Men i nuläget så har varken jag eller Oscar fått något besked, berättar Gabriel.
Fotbollen kommer att finnas kvar i Gabriels liv oavsett vad beskedet blir men han vet ännu inte riktigt vad framtiden kommer att ge.
– Fotboll är något jag alltid kommer att hålla på med och det är absolut något jag vill satsa på, sen får man se hur det går och vilken väg jag tar. I framtiden vet jag inte än hur jag ska göra, jag får se vilket svar jag får ifrån akademin och vad det finns för andra alternativ. Mina framtidsplaner får jag anpassa till fotbollen. Men jag kommer förmodligen inte att spela kvar i IFK Osby nästa säsong.

Till sist måste vi fråga vem som inspirerar dig inom fotbollsvärlden?
– Just nu är det världen bästa mittback Van Dijk som inspirerar mig mest. Han är så otroligt lugn med bollen vilket jag också vill lära mig att vara, svarar Gabriel.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: privata

Relaterade inlägg

Det finns inga dåliga väder…

admin

Orienterare söker husrum inför 10MILA

Ingela Lindström

Många puckar i mål

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer