15.8 C
Broby
2020-09-28
Lokalt

Flitiga fingrar – en givande verksamhet

Flitiga Fingrar är en ideell sammankomst i Glimåkra – Hjärsås pastorats regi. Träffarna har funnits i ca ett år och som namnet antyder så arbetas det flitigt med hantverk på sammankomsterna.

Diakoniassistent Annelen Nilsson har arbetat i Glimåkra – Hjärsås pastorat i fyra års tid och har redan innan det jobbat ideellt i kyrkan under många år. Verksamheten på pastoratet är omfattande och passar för olika åldrar med bl.a. språkcafé , Träffpunkten med drop-in där alla är välkomna oavsett religionstillhörighet, samt Trivselkvällar med olika föredragshållare och pyssel. Som diakoniassistent gör Annelen många besök hos äldre som har svårigheter att själva kunna ta sig till kyrkan eller församlingshemmet. Vi brukari fika ihop, och ha en trevlig samvaro som också ibland inbjuder till att ha en andaktsstund och jag har även hjälp av en besöksgrupp som hjälper mig och gör besök, berättar hon.

Stickar, virkar och umgås
Just Flitiga fingrar har funnits i ett års tid. Det var Lotta Lindström, en församlingsbo, som tog upp med mig att det fanns kvinnor som träffades hemma hos varandra en gång i veckan och undrade om det inte kunde ske i kyrkans regi och så blev det. Lotta är en klippa och det är hon som håller i träffarna.
Vi har kvinnor som kommer från hela Östra Göinge kommun och även från Osby, berättar Annelen.
Flitiga Fingrar innebär också en social samvaro och att få komma ut och träffa andra.

Här finns både yngre och äldre kvinnor som träffas varje torsdag. De både syr och stickar kl. 9 – 12. Alla hjälps åt och har en mycket trevlig gemenskap tillsammans och så utför deltagarna hantverk som går till de behövande.

Givande samarbeten
Lotta visar upp fantastiska hantverk i form av lapptäcken. Flitiga fingrar har nyligen startat ett samarbete med Cafè David i Kristianstad – ett café där hemlösa kan vara på dagarna och få sig en fika. Här får de nu även hjälp med saker som stickade halsdukar från Flitiga Fingrar och det uppskattas jättemycket av de behövande, speciellt nu när det är kallt och ruggigt ute.

Vi har planer på att hjälpa kvinnojourer i vår närhet, och även att sticka gosedjur i form av en bläckfisk till de för tidigt födda på neontalavdelningar. Vi ser också fram emot kommande projekt där vi kan hjälpa behövande både här i Sverige och i utlandet, fortsätter Lotta.

Vi välkomnar alla att delta i träffarna och man behöver inte sticka för att komma hit. Det räcker för oss om man deltar i gemenskapen och vi fikar till självkostnadspris. Om man vill så kan man exempelvis skänka tygbitar och garner som vi har stor användning av i vårt ideella arbete, avslutar Annelen.

Fotnot: För mer info se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas eller ring diakoniassistent Annelen Nilsson tel 044-34 60 33.

Text och foto: Anita B Svensson

]]>

Relaterade inlägg

Den långa mattan

Ingela Lindström

PRO Glimåkra avrundar året

Ingela Lindström

Konsert med The Hebbe Sisters & Duo Sentire

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer